lördag 18 augusti 2018

Citron och blåbärscheesecake


Ingredienser:

20 st Digestivekex
167 g Smör

Fyllning

600 g philidelpia
3 ägg
1½ dl strösocker
1½ tsk vaniljsocker
Saft från en citronhalva (tillsätt mer citron efter din egen smak)

Blåbärsspegel:

2 dl blåbär
2 msk koncentrerad flädersaft (citronsaft går också bra)
2 msk vatten
2 gelatinblad
1 msk strösocker

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader
Ta fram en springform på 24-26 cm i diameter och klä den med bakplåtspapper.

Mixa kexen och smör i en matberedare (alternativt kan du lägga kexen i en påse
och slå kexen till smulor med en brödkavel för att sedan blanda med smällt smör i en bunke).
Tryck sedan ut blandningen jämn i springformen. Grädda i ugn i 8 minuter.

Under tiden gör du fyllningen.
Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Tillsätt citronsaft efter smak.
Jag använde en halv citron, men kunde så här efteråt tagit lite till för mer smak.
Ta ut formen efter 8 minuter i ugn och fyll pajskalet med fyllningen.
Fördela jämnt. Grädda den sedan näst längst ner i ugnen, 15 minuter.
När 15 minuter har gått stänger du av ugnen och låter den stå kvar i ca 5 minuter till.
Den ska vara lite dallrig när du tar ut den.

Låt den stå och svalna
När cheesecaken har svalnat gör du blåbärsspegeln.
Lägg två gelatinblad i kallt vatten i ca 5 minuter.
Du kokar sedan upp blåbär, saft, vatten och socker för att sedan mixa ihop allt till en
slät soppa. Rör sedan ner gelatinbladen tills det har helt löst upp.
Häll sedan gelen över cheesecaken och ställ in den i kylskåp i ca 2-5 timmar innan
servering.

Garnera med bär

Inga kommentarer: