onsdag 17 februari 2016

Kärleksmums


Eftersom jag mer eller mindre har ätit upp Robins alla hjärtansdag-present.

Så gjorde jag kärleksmums idag som plåster på det eventuella öppna såret.
En uppskattad ide. Då han tycker om kärleksmums.

Ingredienser:

Glasyr:

Garnering:

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 225°C.
    Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant.
    Smörj den med smör och bröa med ströbröd eller kokosflingor. Du kan också klä formen med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Knäck äggen och häll på sockret i en bunke. Vispa till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.
  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen.
  5. Tillsätt mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet, använd en slev eller kör med elvisp på lägsta hastighet. Vispa inte längre tid än att det är blandat.
    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)
  6. Bred ut smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.
    Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar. (Det spelar ingen roll om kakan är varm eller har svalnat helt när du breder på glasyren.)
  8. Glasyr och garnering:

  9. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt resten av ingredienserna till glasyren: kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör ihop till en jämn smet.
    Om glasyren blir för tjock tillsätt mer kaffe eller vatten, men tänk på att det bara behövs små mängder vätska för att göra stor skillnad. Blir glasyren för tunn kan man tillsätta mer florsocker. Glasyren ska vara lagom tjock så att den går lätt att breda ut i ett jämnt lager på kakan.
    (Kakaon kan siktas för att slippa klumpar, men det brukar gå bra att vispa bort.)
    (Istället för färdigbryggt kaffe går det bra med snabbkaffepulver och vatten.)
  10. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. (Om kakan är varm eller kall spelar ingen roll.)
    Strö över kokosflingor.
    Låt stå tills glasyren stelnat. Har du bråttom - ställ kakan kallt så går det fortare.
  11. Skär kakan i fyrkantiga bitar. Ät direkt eller lägg i en burk. Går bra att frysa.

2 kommentarer:

Millan sa...

Så gott! Nu blev jag ju också sugen på kärleksmums. :)
Har du råkat ta fel socker, dom är ju så fula på både Kvantum och Almers numera, så deras eget socker står på samma plats som dom vanliga från Dansucker stått på tidigare...Och priset är ungefär samma, så då köper man ju hellre det som inte är EMV...

Theka sa...

Ja det tycker jag du kan göra^^
Nä, dom hade inte något annat socker än deras egna när jag behövde det.
Jag letade men hittade inget. Så vad gör man?....